behövs det inte mycket prylar?

Det behövs bara 2 saker. Cykel och hjälm. Övriga prylar kan göra resan mer bekväm eller säker.

  • Cykel: Stabil och lättrampad med en bekväm sadel. Växlar och bromsar som du själv är nöjd med och van vid. Det är viktigare att ha en extra låg växel (för backar) än att ha höga växlar (för hög fart). Ett s.k. bockstyre har fördelen att man kan byta grepp. Ett s.k. MTB-styre med barends ger liknande fördelar.
  • Hjälm: Självklart. Massor har skrivits och sagts i ämnet. Se till att den sitter stadigt och att den är bekväm. En väl ventilerad hjälm passar bättre i sommarvärmen. Ett tips: om det blir varmt kan man få lite extra svalka genom att fukta skumplastfyllningen med lite vatten, eller bära en våt keps under hjälmen.
  • Vattenflaskor: Du måste ha gott om dryck med dig. Hur du transporterar vätskan spelar inte så stor roll men den skall vara lättillgänglig så att du inte glömmer att dricka.
  • Väskor: Ju vattentätare desto bättre (och dyrare). Du bör i vilket fall packa allt i plastpåsar. Olika former av fästen gör det mer eller mindre lätt att montera och ta loss väskorna. Det är en fördel om man kan ha väskor även på framhjulet eftersom cykeln får bättre balans. En styrväska för värdesaker är lätt att ta med sig om du lämnar cykeln. Det brukar finnas plats för karta i locket. Om du inte vill köpa så fråga runt bland vänner och arbetskamrater så är sannolikheten stor att du kan få låna väskor.
  • Campingutrustning: Om du tänker bo i tält så välj ett som är lätt. Tält och sovsäckar som passar för vandring passar för cykling. Om du är ensam kan det vara bra att tänka på att tältet är lätt att resa även i dåligt väder utan att innertältet blir vått eller att det blir ohanterligt i kraftig blåst. Kokutrustning ökar vikten och volymen på packningen men gör att du kan äta billigare och blir oberoende av restauranger och campingplatser. Vandrarhem kan vara ett övernattningsalternativ. Dom vill för det mesta inte att man skall ligga i sovsäck. Lakan brukar dock finnas att hyra.
  • Säkerhetsutrustning: Reflexer måste finnas på cykeln i Sverige. Belysning måste finnas om man cyklar i mörker. Kontrollera och justera bromsarna innan du startar, gärna med full packning. Ta med lite verktyg och reservdelar. Vad du tar med beror på vilka typer av reparationer du klarar av. Skiftnyckel, skruvmejsel, kniv (i packningen), däckavdragare, reservslang, extra ventiler och/eller ventilgummi, punkteringsprylar, pump. En backspegel är bra att ha året runt, minskar vinglandet och ökar kontrollen på trafiken.
  • Kläder: Bekväma kläder för olika vädertyper. Regnställ och stövlar. Vindtät jacka eller tröja. Försök välja kläder som kan ha flera funktioner. En träningsoverall, t.ex. kan vara bra att cykla i, att bära på kvällen och att sova i. Ett par riktiga cykelbyxor kan flytta fram den dag när ändan blir smärtsamt öm från andra till fjärde eller rentav femte dagen. Det stora problemet är ofta inte trycket mot sadeln utan istället skavsår orsakade av sömmar i byxor och underkläder. Tänk noga igenom vad du kommer att behöva på resan. Många campingplatser och vandrarhem har tvättmaskin så att du kan spara lite på vissa kläder.
  • Kul prylar:
    • Cykeldator, absolut inget nödvändigt. Kan vara bra för att hålla koll på att man inte cyklar fel. Kan också utgöra en onödig stressfaktor.
    • Ficklampa.
    • Liten kikare. Man ser mycket djur och fåglar när man kommer in på småvägar. Då kan det vara bra med en kikare för att kunna komma ännu närmare.
    • Kamera. De flesta tycker om att ta bilder på sina resor. En styrväska med snäppfästen är bra till kamera och andra värdesaker eftersom den sitter lätt tillgänglig och är lätt att ta med om man lämnar cykeln.
    • En liten radio gör att du kan hänga med i nyheterna (fördel?) och höra väderprognosen (vinner man något på att veta att det skall regna i morgon?).
    • Mobiltelefon, som säkerhetsgrej OK, för att hålla kontakt med jobbet, förkastligt.
      Radio och kamera finns jo ofta i mobilen numera, ficklampa också i några modeller tror jag.