släktforskning

Sommaren 1997 började jag forska i min och Monicas släkter. Jag letade reda på ett, som jag tycker, bra program för att hålla reda på alla personer. Sedan började jag med att föra in alla som jag kände till eller kunde få reda på av andra släktingar. Nästa steg var att börja leta i kyrkobokföringen. I början var det ganska lätt men ju längre bak man kommer desto svårare blir det.

Jag har anor från Skaraborg (Norra Fågelås, Fröjered, Karlsborg, Undenäs, Forsvik, Älgarås m.fl.), Värmland (Visnum och Visnums-Kil), Östergötland och Skåne (Södra Åsum, Fränninge m.fl..)

Monicas anor är starkt koncentrerade kring Nässjö (Barkeryd, Malmbäck, Almesåkra, Forserum, Rogberga, Barnarp, Lekeryd m.fl.) och Vrigstad.

Ett pågående arbete.

Min forskning pågår fortfarande och kommer förhoppningsvis att så göra i många år ännu. Det som jag här visar är därför inte att betrakta som något slutgiltigt och fast utan i stället en presentation av aktuell status. Det bästa jag har för tillfället. Det kan finnas många fel och det är definitivt ett tunt material. De källor jag angivit är av två typer. Det jag själv har hittat i kyrkböcker och mikrokort har jag angett med den beteckning som används av SVAR. t.ex. AI: för husförhörslängder, samt församlingsnamn. I några fall kommer uppgifterna från avskrifter av kyrkoböcker, då brukar jag ange källan som, t.ex. Dödbok eller Födelsebok. Ofta, men inte alltid, står det också (avskrift). Uppgifter som jag har fått från andra forskare brukar stå med en signatur och en siffra t.ex. NN-12. Där signaturen anger den person som jag har fått uppgiften från och siffran är ett numrerat dokument som jag förvarar. I några fall, särskilt äldre generationer, är uppgifterna hämtade från Mormonernas website. Denna har en stor, sökbar, samling släktforskningar gjorda av olika personer från hela världen. Dessa är av skiftande kvalitet varför man bör ta uppgifterna med en stor nypa salt. Uppgifterna finns med i egenskap av ’det bästa jag har’. Efterhand skall jag försöka få dem bekräftade eller avförda. Alla sådana uppgifter har källanvisningen ’FamilySearch, Ancestral File’ eller ’IGI’

Ett stort tack vill jag rikta till alla som på ett eller annat sätt hjälpt mig med detta arbete, släktingar och andra släktforskare som generöst delat med sig av sina resultat. Det blir för mycket att räkna upp alla men jag kan inte låta bli att nämna Henrik Mosén som har bidragit med 10 generationer anor till Jonas Nero, född i Normlösa i Östergötland. Ni hittar hans material under Erik Pettersson. Titta gärna in på hans hemsida, särskilt om ni har anor i samma trakt. Där finns mycket information att hämta.