1997 Nässjö – Mariefred – Kalmar. CTV

Turbeskrivning Nässjö – Mariefred – Kalmar Juli 1997

97-07-10 Torsdag. Sol. Nässjö – Havrida
Klar för start

Klar för start

På morgonen packade jag det sista och lastade allt i bilen. Körde till Nässjö. Utgångspunkt för årets cykelsemester skall bli svärmors stuga i Havrida, Fredriksdal utanför Nässjö. Jag lastade ur packningen i stugan och körde sedan bilen in till Nässjö där den fick stå parkerad i svärmors garage. Sedan blev det en liten uppvärmningstur, utan packning, på cykeln. Turen från Nässjö går mestadels på små behagliga grusvägar och var snabbt avklarad.Data: Distans-12,5 km. Snittfart-20,8 km/h. Tid på cykeln 36 minuter.

97-07-11 Fredag. Halvklart. Havrida – Mullsjö
Tog det ganska lugnt på morgonen och kom inte iväg förrän 10.30. Vädret var nästan perfekt. Halvklart, lite svalt, något för blåsigt. Jag cyklade småvägar via Älgaryd till Tenhult. Småland är vackert när man kör dom gamla byvägarna istället för dom nya som bara skär genom skogen. I Tenhult fikade jag på ett fint konditori. Vägen till Huskvarna går i stort sett utför hela vägen men här satte dock motvinden in. Det gick ganska bra ändå. Cykelvägen från centrala Jönköping till Bankeryd måste vara en av dom vackraste i Sverige. Den smyger nära Vätterstranden. Från Bankeryd till Mullsjö blev det sedan mycket jobbigt. Grusväg uppför Hökensås. Fick en kraftig regnskur strax före Habo kyrka, där jag var inne och beundrade alla de gamla målningarna samt fick en stadig fika i församlingshemmet. Tips till alla cykelturister. Om det finns en skylt som anger vägkyrka så serveras det ofta kaffe och hembakt bröd till bra priser. Campingplatsen i Mullsjö ligger i en gles tallskog vid en sjö strax utanför staden, nära VIP-motellet. 75:- för ensam cyklist.
Data: Distans-80,0 km. Snittfart-18,0 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 25 minuter.
97-07-12 Lördag. Halvklart. Mullsjö – Karlsborg
Tidan

Tidan

Sov gott på natten och var sugen på att cykla igen. Det var mulet och ganska svalt. Första milen gick kraftigt uppåt men det var aldrig så brant som igår. Det var ganska ödsligt. Efter 35 km kom jag till Tidaholm där jag stannade en stund. Fikade ordentligt. Köttbullemacka med mera på Turbinhusön. Trevligt ställe. Fortsatte sedan till Fröjered, min barndoms by. Kul att komma dit igen. Mycket var sig likt. Var inne i affären där pappa arbetade och vi bodde på andra våningen. Då var det Konsum, lanthandel, nu är det ICA snabbköp men naturligtvis mycket viktigt för bygden. Här på grusplanen lärde jag mig cykla i sexårsåldern. Träffade en pappa på cykelsemester med 3 pojkar. Två cyklade och en åkte i kärra. Fortsatte mot Hjo men körde fel och fick nog nästan en mil extra. I Hjo var det ’knökat’ med folk. Slöjdmässa. Gick och tittade en stund. Åt en korv. Ville inte stanna i Hjo, med så mycket folk, så jag fortsatte mot Karlsborg. Ytterligare ca. 35 km. Ännu en plats med många fina minnen. Hit gick mina första längre cykelturer när jag i tidiga tonåren cyklade från Skövde för att hälsa på mormor i Karlsborg. Eftermiddagen blev solig. Det börjar kännas i axlar, ben och ända att jag är på väg igen. Campingplatsen ligger norr om kanalen i tallskogen. Ganska trångt med folk och dansbandsmusik i högtalare från receptionen. 70:- för ensam cyklist.
Data: Distans-106,9 km. Snittfart-19,4 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 30 minuter.

97-07-13 Söndag. Sol. Karlsborg – Askersund.
Tältläger

Tältläger

Tog det ganska lugnt på morgonen. Gjorde en liten sightseeing i Karlsborg utan packning. Pappan med pojkarna som jag träffade i Fröjered igår hade kommit sent till Karlsborg efter att ha fått problem med kärran. Det ena däcket var helt utslitet efter det att pojken suttit snett i kärran. Dom fick ge upp för denna gången men alla var sugna på att göra om det igen nästa år, men då skulle alla cykla sina egna cyklar. Jag ställde om mina barends så att jag kunde få en mer upprätt sittställning. Startade lite lätt med att åka till Forsvik. Besökte det sevärda museet, Forsviks Industriminne. Fikade ordentligt vid Göta Kanal. Tittade på en slussning och fortsatte sedan via Undenäs och Tived mot Askersund. Det blev varmt i solen. I Tived var det auktion och mycket folk. Köpte lite att äta i butiken. Jag blev stel i axlarna och fick lite ont i knäna. Höjde sadeln en centimeter. Vägen genom Tiveden är lite ödslig med mycket skog och kuperad men inte brant. Campingplatsen i Askersund ligger lite söder om staden, vid sjön. 65:- för ensam cyklist. Jag cyklade in till Askersund på kvällen och åt en pizza vid hamnen. Måste köpa ett nytt liggunderlag för det jag har håller inte luften mer än några minuter.
Data: Distans-78,5 km. Snittfart-17,6 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 27 minuter.

97-07-14 Måndag. Sol. Askersund – Läppe.
Vaknade tidigt och satt och läste en stund. Packade i lugn och ro. Blev bjuden på kaffe av paret i granntältet. Han skulle cykla SM i Mountainbike nästa helg. Körde sedan mest på småvägar genom Närke. Det var lite för varmt men gick ganska bra ändå. Inga problem med knäna men ändan börjar bli rejält öm. Det var rätt så mycket grusvägar som var ganska dåliga. Svårt att hitta någonstans att äta men i Högsjö fick jag en Kebabtallrik. Badade vid badplatsen där och vilade en stund. Campingplatsen är stor men lugn, direkt vid Hjälmarens strand. Det var antagligen också den mest välskötta, vad avser hygienutrymmen och liknande, på hela resan. 60:- för ensam cyklist.
Data: Distans-88,8 km. Snittfart-18,4 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 49 minuter.
97-07-15 Tisdag. Sol. Läppe – Sundbyholm.
Näckrosleden Etapp 7 (del) och 8 (del)
Pettsons hus

Pettsons hus

Kom iväg vid 9-tiden på morgonen. Första 17 km till Julita gick lätt, bra väg. Var inne och tittade på Julita gård. Fikade och såg på Pettsons hus mm. Från och med nu följde jag den nya Näckrosleden genom Sörmland. Detta ledde mig snart in på en liten, backig grusväg. Stannade och badade. Hela sträckan var mycket längre än vad som stog angivet i ledbeskrivningen. Etapp 7 går från Fiskeboda till Eskilstuna och är satt till 41 km i ledbeskrivningen. Jag mätte 53 km från Julita gård till Eskilstuna. Detta gör att etappen troligen är över 60 km. Utöver värmen blev det energiproblem eftersom jag inte hade någon mat med. Till slut kom jag i vart fall till Eskilstuna och fick en BigMac med en jätte Cola. Köpte också ett nytt liggunderlag (Thermarest 899:-), det gamla var en billig kopia och håller inte luften. Sista biten till Sundbyholm gick lättare igen. Trevlig enkel campingplats vid slottet, 50:- för ensam cyklist. Var och fikade vid gästhamnen.
Data: Distans-95,0 km. Snittfart-17,6 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 22 minuter.

97-07-16 Onsdag. Sol. Sundbyholm – Mariefred.
Näckrosleden Etapp 8 (del) och 9
Jag sov gott den natten på mitt nya liggunderlag. Var hemskt seg i benen så det var tur att sträckan inte var så lång. Alldeles i början såg jag Sigurdsristningen. En berömd hällristning som visar Sigurdssagan. Landskapet var mycket vackert men det var lite för varmt att cykla. Med möda tog jag mig till Strängnäs där jag tittade på domkyrkan och åt lite. Jag misstänkte att jag hade ätit för dåligt de senaste dagarna. Vätskeintaget var jag uppmärksam på men inte tänkt så mycket på hur mycket jag åt. Jag träffade ett par som också cyklade Näckrosleden. Dom hade en liten flicka i släpkärra, hund i sele och kvinnan var påtagligt gravid. Dom hade varit ute en vecka och verkade trivas bra. Vägen till Mariefred gick delvis på skogsstigar men var rolig att cykla, det gick lite lättare efter lunchen. Sträckan var också rätt så mycket kortare än vad som angivits i ledbeskrivningen. Jag fick en plats på campingplatsen som ligger lite utanför Mariefred. Från servicebyggnaden och badplatsen har man en fantastisk utsikt in mot Mariefred, med Gripsholms slott och kyrkan som dominerar bilden. Cyklade in till centrum på kvällen och åt en stadig middag med ett glas rött vin till. Tvättade på eftermiddagen. Campingavgift för ensam cyklist 50:-, dessutom gratis dusch vilket gör Mariefred till årets billigaste campingplats, om man dessutom väger in läge och servicenivå så utnämner jag denna till ’Årets bästa camping’.
Data: Distans-65,0 km. Snittfart-16,0 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 2 minuter.
97-07-17 Torsdag. Sol. Mariefred.
Björn i Hjulparken

Mariefred

Vilodag! Jag tog det lugnt på morgonen. Solade, läste, badade. En god vän, Hans-Erik, från Stockholm ringde och vi bestämde möte till eftermiddagen. Jag cyklade in till Mariefred. Fikade och gick runt och tittade lite. Besökte Gripsholms slott och gick rundvandringen där. Där finns statens porträttsamling med massor av porträtt. Målningar, teckningar och skulpturer. Många gamla kungligheter. Mycket känner man igen från historieböcker och liknande. Det finns också många nyare verk av mer eller mindre kända personer. Efter detta åt jag en glass och steg sedan ombord på det lilla ångtåget till Läggesta. Där väntade Hans-Erik och vi åkte tillsammans tillbaka till Mariefred. Vi gick runt och tittade på staden en stund och åt sedan middag tillsammans. Satt och pratade ganska länge. Även resten av dagen använde jag till att vila och slappna av.
Data: Distans-8,0 km. Snittfart-15,1 km/h. Tid på cykeln 31 minuter.

97-07-18 Fredag. Mest sol. Mariefred – Trosa.
Näckrosleden Etapp 10 och 1
Dom första milen gick ganska bra. Fin väg. Jag fuskade lite med Näckrosleden och genade på några ställen. Jag stannade vid en butik och handlade lite och just då började det regna och åska. Cykeln stod i skydd under en balkong så jag kunde lugnt invänta uppehåll. Det blev jobbigare att cykla när motvinden satte in. Stannade i Gnesta och åt en stadig middag. Sträckan Gnesta – Trosa var inte lång men jobbig. Stannade någon timma strax utanför Vagnhärad och badade. I Vagnhärad kom jag nära rasområdet men såg inte mer än några avspärrningar. Trosa var fint. Gick en liten promenad och tog en rejäl fika på ett fint fik, innan jag fortsatte ut till campingplatsen vid Trosa havsbad. Stället kändes trångt. Tälten stog tätt eftersom bilar inte fick parkeras på tältdelen av campingplatsen. Ganska dyrt, 100:-, ingen rabatt för ensamma cyklister. Jag badade i havet. Detta är troligen den östligaste punkten på resan.
Data: Distans-74,0 km. Snittfart-17,2 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 17 minuter.
97-07-19 Lördag. Mest sol. Trosa – Kolmården.
Gick mycket lättare nu, fin väg till stora delar och medvind på förmiddagen. Det rullade på bra. Stannade och badade en gång. Det fanns gott om smultron utefter vägen. I Nyköping åt jag en pizza. Eftermiddagen blev jobbigare. Dels blev det en lång etapp och dels så mojnade medvinden. Fick också en grussträcka. Lämnade Cykelspåret för att komma till campingplatsen vid Kolmården. Björn Malmström, kanslichef på Cykelfrämjandet och medlem i ScanCykel, bor nära campingen och hade inbjudit mig att titta in så det gjorde jag. Jag hittade lätt huset, markerat med Cykelfrämjandets vimpel, och blev väl mottagen av Björn och Kajsa med familj. Vi satt på altanen med utsikt över Bråviken och pratade ett par timmar innan Björn följde mig till campingplatsen. Det är vackert utefter Bråviken även om vägen kan kännas lite trång ibland. Jag cyklade här för två år sedan, på väg till Sala. Campingplatsen var sig lik. Dyrast hittills, 135:- och ingen rabatt för ensamma cyklister, dessutom avgift för dusch. Det finns inget i form av service som motiverar det priset.
Kolmårdens Camping svarar på kritiken 1998-10-02

Hej!Först vill jag säga att Ni har en trevlig hemsida, med intressant info om
Er cykelresa.

Jag beklagar dock ditt ”sämre” intryck av Kolmårdens Camping, som du har
beskrivit i din ”resedagbok”.

Vi på Kolmårdens Camping försöker följa de rikt-linjer och rekommendationer
som SCR(Sveriges Campingvärdars Riksförbund) har.

Sverige, till skillnad mot utlandet, har ett fast pris oavsätt storleken på
sällskapet som övernattar på campingen.
vissa campingar har dock tagit egna initiativ, såsom rabatterad campinghyra
för ensam cyklist/motorcyklist.

Vi på Kolmårdens Camping, har dock nästan aldrig besök av sådana gäster,
varför vi ej tagit tag i detta. Jag måste hålla med om att priset blir i
högsta laget, när man är ensam.
Nu hoppas jag dock att vi kan erbjuda ett rabatterat pris till kommande år,
varför jag önskar dig välkommen åter.

Hälsningar
KOLMÅRDENS CAMPING-STUGBY****

Pierre Mohlin

Data: Distans-109,2 km. Snittfart-19,6 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 33 minuter.

97-07-20 Söndag. Sol. Kolmården – Gusum.
Björn i Hjulparken

Björn i Hjulparken

På morgonen följde Björn mig till djurparken och vi kunde gå in genom personalingången. Detta eftersom Cykelfrämjandet har en utställning, kallad Hjulparken, inne på området. En kul utställning med diverse underliga cyklar och information om Cykelfrämjandet och cykelsäkerhet. Enkelt och trevligt. Inomhus fanns en liten utställning om cykelturism förr och nu där man kunde jämföra utrustning från 30-40 talet med dagens. Jag fick se Hjulle, en påhängscykel för ett barn som är tillräkligt stort att vilja trampa själv, men inte att ta ansvar i trafiken. Fick också provköra Rexopeden, cykel med elektrisk hjälpmotor. Såg och testkörde även Kronan, en nytillverkning av de gamla fina militärcyklarna, nu också i dammodell. Det blev ett par minuters vandring i djurparken också innan jag trampade vidare. Började nu se allt fler andra cykelturister. På färjan till Vikbolandet träffade jag två holländare och senare ett par stockholmare. Färden över Vikbolandet gick lätt, medvind och ganska platt. Kom till Söderköping ganska fräsch, bortsett från värmen som var jobbig. Gick och tittade en stund vid Göta Kanal som jag nu passerade för andra gången. Såg en slussning, det är inte utan orsak kanalen ibland kallas för ’Skilsmässodiket’. Åt en paj med sallad. På caféet träffade jag åter de båda stockholmarna som jag mött på leden tidigare på dagen. Dom skulle stanna i Söderköping för natten. Cyklade sedan vidare, men nu blev det jobbigt. Mycket backigt och så missade jag en avfart på leden och fick köra en lång omväg som också resulterade i motvind. Mycket trött kom jag till den lilla campingplatsen utanför Gusum. Det fanns nästan inget att köpa i kiosken men jag fick en liter mjölk och några skivor vitt bröd. Campingen kostade 100:-, ingen rabatt.
Data: Distans-85,7 km. Snittfart-18,7 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 34 minuter.

97-07-21 Måndag. Sol. Gusum – Gamleby.
Jag sov ovanligt länge trots att tältet stod snett och jag fick klamra mig fast i liggunderlaget hela natten. Frukost blev några skivor formfranska och mjölk. Kom iväg strax efter 9 trots allt. Det var ganska backigt hela dagen. I Valdemarsvik tog jag en paus och åt en bättre frukost på ett fik. Verkar vara en trevlig liten ’håla’ ;-). Sedan blev det behaglig cykling med långa mjuka backar men värmen blev allt mer plågsam. Jag fuskade och hoppade över en lång slinga ut till Loftahammar. I stället fick jag som straff cykla några mil på E22, med mycket trafik och långa backar. Ingen skugga att rasta i. Snart kom jag till Gamleby och sökte upp campingplatsen som är mycket backig den också. 65:- natten för ensam cyklist. Jag badade och solade en stund och åt sedan en stor hamburgare på campingplatsen. Träffade stockholmarna som jag lämnat i Söderköping igår. Dom hade gått en hård match mot värmen idag.
Data: Distans-62,1 km. Snittfart-19,4 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 11 minuter.
97-07-22 Tisdag. Sol. Gamleby – Blankaholm.
Kom iväg före klockan 9. Värmen var knäckande. Följde leden och kom ut på en liten, asfalterad, men backig, väg på Norrlandet utanför Gamlebyviken. Efter 3 mil av detta kom jag plötsligt in i centrala Västervik. Här blev det en lång paus. Jag åt på McDonalds och fick också mina sandaler lagade hos en skomakare. Vid 2-tiden åkte jag vidare. Leden gick en bit på E22 till Gunnebo. Skönt att slippa den stora vägen. Nu var det trevlig cykling en stund men sedan blev det nästan 2 mil på grusväg och extremt backigt. Använde lägsta växel fram hela tiden. Väl framme i Blankaholm var jag helt slut. Detta skulle ha varit två lätta dagar men blev mycket jobbiga. Badade när jag kom fram. Campingplatsen är enkel, nästan primitiv. 60:- för ensam cyklist.
Data: Distans 71,0 km. Snittfart-17,5 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 3 minuter.
97-07-23 Onsdag. Sol. Blankaholm – Mönsterås.
Det var med viss rädsla jag gav mig iväg på denna etapp. Efter gårdagen som blev så jobbig hade jag bestämt mig för att lämna leden och ta rakaste vägen till Oskarshamn. Det innebar E22. Det gick riktigt bra! Vägrenen var bred och backarna inte besvärande. Jag hade fått medvind och backarna var långa och lättcyklade. Farten blev god och jag var i Oskarshamn redan vid 12-tiden (44 km). Jag såg ganska många cykelturister som också hade valt E22:an. Jag åt middag, kinesmat, i Oskarshamn och fortsatte sedan via Påskallavik till Mönsterås där jag firade 1000 km med kaffe och tårta. Övernattade på Oknö camping. Den ligger vackert vid havet. 60:- för ensam cyklist.
Data: Distans 78,3 km. Snittfart-20,2 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 52 minuter.
97-07-24 Torsdag. Mest mulet. Mönsterås – Kalmar.
Kvällen blev stökig eftersom jag hamnat nära restaurangen där det var musikunderhållning. Det blev inte tyst förrän vid ett-tiden. Den nya dagen började mulet och när jag checkade ut kom det några regnstänk. Leden hittade jag snabbt igen. Oj, vad det var skönt att cykla utan stekande sol. Vid Timmernabben rastade jag och fikade. Nu kom det en längre skur och till slut gav jag mig iväg igen i lätt regn. Jag kom snart ikapp en annan cyklist och vi fick följe till och från in till Kalmar. Han hade cyklat 170 mil på 16-17 dagar. Kom från Göteborg och hade varit ända uppe i Dalarna. Det var hans första cykelsemester. Ovanligt för mig att ha sällskap. Så kom jag då till Kalmar. Åkte först in till centrum men fortsatte snart ut till Stensö camping och slog upp mitt basläger för den kommande veckan. Nu sken åter solen. På kvällen firade jag med en god middag på campingplatsens restaurang. Campingavgift 95:-, något nedsatt för cyklister.
Data: Distans 64,4 km. Snittfart-18,6 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 27 minuter.
97-07-25 Fredag. Mulet. Tåg till Nässjö, bil till Kalmar.
En mellandag som jag använde till att hämta bilen från Nässjö. Promenerade in till järnvägsstationen tidigt på morgonen och tog tåget till Nässjö. Hämtade bilen och körde tillbaka till Kalmar på eftermiddagen. Cyklade inte en meter på hela dagen.

Cykelturistveckan i Kalmar 1997

97-07-26 Lördag. Skurar. Kalmar och Öland med bil.
Sov till halv åtta, längre än på länge. En lång skön morgon utan att behöva packa. Tog bilen in till centrum. Gick runt och tittade i affärer en stund. Fikade. Var i domkyrkan. Såg utställningen med fynd från regalskeppet Kronan. En spännande utställning som förändras vartefter nya fynd görs. Åt på McDonalds. Körde en ganska lång tur med bilen på Norra Öland. Badade vid Löttorp. Cyklade inte något på hela dagen.
97-07-27 Söndag. Skurar. Invigning CTV.
Vätskekontroll

Vätskekontroll

Förmiddagen blev lugn. Var och badade. Cyklade in till stan och tittade en stund. Fikade vid gästhamnen. Åkte till Teleskolan och anmälde mig på CTV:s kansli. Teleskolan var centrum för CTV och varje dags utfärder började och slutade där. Den ligger ca. 5 km från Stensö camping så det blev 10 km extra varje cykeldag. Pratade lite med några andra deltagare. Det var mer än 450 deltagare till årets CTV. Var och handlade lite och åt en enkel lunch på campingplatsen. När jag skulle åka till invigningen så började det regna så det fick bli regnställ. Invigningen hölls i idrottshallen där deltagarna fyllde en hel läktare. Det blev diverse tal och information om Kalmar och CTV. Utöver Sverige så fanns det deltagare från Danmark, Frankrike och USA. Vi fick också ett litet föredrag om den nya cykelleden på norra Öland, Solleden, som börjar bli färdig.
Data: Distans-28,7 km. Snittfart-13,8 km/h. Tid på cykeln 2 timmar och 4 minuter.

97-97-28 Måndag. Skurar. Norrut från Kalmar. (Tur B, ca 65 km)
Jag vaknade ganska tidigt av att det regnade lätt. Regnet upphörde snart och jag gjorde mig i ordning för den första utfärden på cykelturistveckan. Dagens tur gick norrut och jag valde mellanvarianten. Varje dag finns det 3 olika långa sträckor att välja på. De sammanfaller bitvis. Fick ganska snart följe med fyra veteraner och hade det ganska trevligt. Det började dock regna igen och när jag vek av in på B-spåret så blev jag ensam. Delvis var det nu samma sträcka som jag cyklade sista dagen på väg till Kalmar. Jag kom tillbaka till campingplatsen redan klockan ett. Snabbdusch och lunch på restaurangen. Regnet hade upphört och det klarnade allt mer. Gick en ganska lång promenad ut på Stensö. Två tyska cyklister slog upp sitt tält bredvid mitt och vi pratade lite.
Data: Distans-74,1 km. Snittfart-18,3 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 2 minuter.
97-07-29 Tisdag. Sol. Västerut från Kalmar. (Tur B, ca 80 km)
Invigning av Smålandsleden

Invigning av Smålandsleden

Dagens tur gick västerut, in i landet och hade ganska långa delsträckor. Längsta turen var 120 km. Jag valde B-turen igen. Startade lite senare än första dagen, vilket gjorde att det fanns mycket mer folk ute på vägen. Trevligare. Efter några mil kom vi till Förlösa kyrka, lagom för att bevittna invigningen av den nya Smålandsleden mellan Jönköping och Kalmar. Det var Gun Hägglund, Cykelfrämjandets ordförande, som invigningstalade. Turen gick sedan vidare i fint cykelväder. Lite motvind till att börja med byttes sedan till härlig medvind på hemvägen. Jag bytte några ord med många deltagare. Det är ofta flaggan på cykeln som startar samtalen. Direkt efter målgången så åt jag middag nära Teleskolan, innan jag cyklade till campingplatsen. Slappade resten av dagen.
Data: Distans-89,3 km. Snittfart-18,9 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 43 minuter.

97-07-30 Onsdag. Sol. Cykelparad.
Cykelparad

Cykelparad

Samling vid Teleskolan 9.30 och uppställning för cykelparad. Nästan 500 cyklister på två led blir en lång rad. Vi kom iväg prick 10.00 enligt programmet och slingrade oss genom centrala Kalmar till slottet där det blev avsittning och promenad in till borggården. Där fick vi ett intressant föredrag om slottets (och Kalmars) historia. Därefter blev det picknick på slänten ner mot Kalmarsund utanför slottet. Vi fick pastasallad med smör och bröd och äpplejuice. Som dessert blev det ostkaka. Skönt väder gjorde det hela mycket lyckat. Jag cyklade sedan ut till campingplatsen och solade och badade några timmar. Cyklade sedan tillbaka till slottet och gick en guidad tur. Promenerade in till centrum. Åt middag och handlade lite innan jag återvände till Stensö.
Data: Distans-17,4 km. Snittfart-15,0 km/h. Tid på cykeln 1 timma och 9 minuter.

97-07-31 Torsdag. Mulet, Regn. Öland. (Tur B, ca 62 km på Öland)
Vaknade klockan sju och skyndade mig lite extra på morgonen. Klockan åtta åkte jag från campingplatsen och vid halv nio samlades en stor skara cyklister vid Ölandsbron. Bron är på sommaren stängd för cyklister mellan 0700 och 1900. För CTV hade man gjort ett undantag och vi fick cykla i grupp över bron. Vi blev ett långt led som två och två cyklade iväg över bron klockan nio. Det löpte smidigt och dom sex kilometrarna avverkades utan problem. På Ölandssidan började jag med att fika och cyklade sedan B-turen som gick tvärs över ön och sedan söderut innan vi korsade alvaret tillbaka till västsidan. Så samlades vi åter och körde i lätt duggregn tillbaka över bron. Jag åkte direkt och åt middag och sedan till campingplatsen. Regnet tilltog. På kvällen tog jag på regnstället och cyklade till Teleskolan. Tog en öl i baren. Det blev också en trevlig bildvisning från förra årets CTV i Östersund. Cyklade tillbaka i kraftigt regn.
Data: Distans-98,5 km. Snittfart-18,1 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 25 minuter.
97-08-01 Fredag. Mulet. Söderut från Kalmar. (Tur C, ca 80 km)
Picknick vid Kalmar Slott

Picknick vid Kalmar Slott

Sista cykeldagen. Det regnade på natten så det var ganska fuktigt och rått på morgonen, men uppehåll. Jag valde C-turen, den långa, idag. Dagens tur gick söderut genom odlingslandskap. Det var mestadels lättcyklat men några bitar var grus eller skogsstig. Folk var glada och trevliga. Vi har efter hand blivit allt mer bekanta och det är några man känner igen från dag till dag. Jag var tillbaka på campingplatsen vid halv tre. Fikade på restaurangen. Började packa sådant jag inte kommer att behöva mer. På kvällen var det avslutningsfest. Med stor buffé, tal, avtackning, lotteri och presentation av nästa års CTV i Gagnef. Sedan dans för dom som gillar sådant, jag promenerade snart tillbaka till campingplatsen.
Data: Distans-92,7 km. Snittfart-19,1 km/h. Tid på cykeln-4 timmar och 50 minuter.

Några erfarenheter:

  • Detta var den längsta tur jag har gjort. På det hela taget var den mycket lyckad, men det är tveksamt om jag kommer att göra någon så lång tur ensam någon mer gång. Med sällskap så kanske andra veckan hade blivit ännu bättre. Jag märkte det t.ex. när jag träffade Björn eller när jag sista dagen fick sällskap. Det blev genast roligare och lättare att cykla.
  • Konditionen. Jag var hyfsat tränad när jag startade. Så pass att jag visste att det skulle fungera. Mot slutet av CTV märkte jag mycket tydligt att konditionen hade förbättrats avsevärt. De sista dagarna cyklade jag upp mot 100 km utan några problem och kunde använda återstoden av dagen till annat än bara vila som det var i början. Jag tappade också ett par kg.
  • CTV. Detta var min första cykelturistvecka och den gav onekligen mersmak. Första dagen gjorde jag ’misstaget’ att starta för tidigt. Jag blev ganska ensam långa sträckor och då kan det ju vara detsamma med CTV. Dom andra dagarna, när jag startade lite senare blev därför en helt annan upplevelse.
  • Min nya cykel. Nishikin har varit helt perfekt. Inga tekniska problem på hela tiden och den har uppfyllt allt jag hade hoppats på. Stabil och säker. Dom extra växlarna var till enorm hjälp i dom backigare avsnitten.
  • Även i år använde jag engångs kontaktlinser. Jag gjorde av med två par på hela tiden. Det fungerade utmärkt, men första paret hade jag i femton dygn och det var några för mycket. Jag hade glasögon med i reserv men visste också att jag kunde gå in hos vilken optiker som helst och köpa nya linser om det skulle behövas.
  • Jag hade även i år monterat min svenska flagga på bak på cykeln. Dels för att synas bättre men också för att det skulle se lite festligt ut och eventuellt inbjuda till kontakt. Det hände också ofta att ett samtal inleddes med en kommentar om flaggan.
  • Campingavgiften för cyklister varierar kraftigt och verkar inte ha någon koppling till servicegrad för cyklisten. Vi som semestercyklar tar upp mycket lite plats och utnyttjar bara en begränsad del av servicen. I första hand duschen, men den får man för det mesta betala separat i vilket fall. Samma sak gäller kök och eventuellt tvättstuga. Många platser tillämpar en reducerad avgift för ensamma cyklister eller vandrare, ofta kring 70 kr natten, medan andra konsekvent använder prislistan, vilket innebär samma pris för en ensam cyklist med lättviktstält som för familj med fyra barn och svärmor, bil och husvagn med förtält, el oräknat. Under min sommarsemester har jag betalt från 50 kr (fri dusch) i Mariefred till 135 kr (5 kr för dusch) i Kolmården. Det finns inget på Kolmårdens camping som motiverar det höga priset mer än närheten till djurparken och att man saknar konkurrent i närheten.
  • Turen från Nässjö till Kalmar blev 1079,6 km enligt cykeldatorn, det mesta med packning. På CTV cyklade jag 401,2 km med lätt packning. Totalt alltså 1480,8 km.