1998 CTV, Gagnef – Hindås

Inledning

Sommarens cykelsemester inleddes med Cykelturistveckan i Gagnef och avslutades med sex dagars cykling hem till Hindås på Sverigeleden.

Prolog

98-07-23 Torsdag. Sol. Hindås – Göteborg
Började dagen med en prolog till cykelsemestern. Cyklade in till Göteborg och lämnade cykeln till SJ:s resgods på stationen. Det var en härlig tur, lätt motvind men skönt väder. Cyklade in i stan via Delsjöområdet. Det gick smidigt att lämna in cykeln och jag hann lagom med bussen hem 12.30.
Data: Distans-35,1 km. Snittfart-19,8 km/h. Tid på cykeln 1 timma och 46 minuter.

Cykelturistveckan i Gagnef 1998

98-07-26 Söndag. Mest sol. Tåg och buss Hindås – Mockfjärd
Packad och klar

Packad och klar

Efter frukost lastade vi mina saker i bilen och Monica körde mig in till Göteborg. Vi kom i ganska god tid till tåget. X2000 till Hallsberg 10.35. SJ kör inte X2000 med full fart i sommar eftersom man håller på att undersöka hjul och axlar varför vi blev lite sena till Hallsberg. Tåget mot Krylbo inväntade dock och bytet gick bra. Det är lite besvärligt att resa med cykelväskor, dom passar bäst på cykeln. Dessutom släpade jag ju på tält och liggunderlag. I Avesta/Krylbo blev det 40 minuters väntan och jag hann äta en korv. På perrongen träffade jag en gammal bekant sedan studenttiden och timmen till Djurås gick väldigt fort med många gamla minnen och nyheter om varandra och gemensamma vänner. I Djurås fick jag så byta till buss och 10 minuters resa till Mockfjärd. Här träffade jag också på dom första CTV:arna. Jag släpade min packning dom sista 200 metrarna till CTV-kansliet

Invigning

Invigning

som var beläget i Mockfjärdsskolan. Anmälde min ankomst och fick min kasse med information, kartor, CTV-pass vimpel, tröja m.m. Cykeln stod och väntade på mig i gymnastiksalen och tycktes inte ha tagit någon skada av resan. Jag hade fått mig anvisat en campingplats vid IFK-Mockfjärds klubbstuga. Enkelt men fungerande och lagom långt från kansliet. Nära mig tältade Astrid och Arne från Göteborg. Dessutom fanns det 5-6 husvagnar och en husbil. På kvällen blev det invigning vid skolan. Den skedde till folkmusik förstås. Diverse tal och presentationer. Bl.a. deltog ett stort gäng med ryssar som hade cyklat hit. En regnskur avbröt men då var programmet avslutat.
Data: Distans-5,6 km. Snittfart-14,5 km/h. Tid på cykeln 23 minuter.

98-07-27 Måndag. Sol. Fäbodturen (Tur C ca. 90 km)
Milan tänds

Milan tänds

Sov ganska illa på natten. Första natten i tält och sovsäck är alltid svår. Var ganska kallt dessutom. Morgonen var sval och molnfri. Jag åt frukost i skolan. Man hade ordnat så att vi kunde äta både frukost och middag i skolan varje dag. Jag valde den långa turen som visade sig vara mycket backig och nästan bara grusvägar, tidvis riktigt dåliga. Naturen och sevärdheterna var dock ypperliga. Vi besökte bl.a. fyra fäbodar. Visning och olika aktiviteter förekom. Massor med människor har ställt upp för oss. Mot slutet blev jag rätt så trött och fick huvudvärk. Den sista långa backen upp till sista vätskekontrollen höll på att ta knäcken på mig, men upp kom jag. När jag pustade ut på toppen fick jag också tillfälle att prata lite med några av dom ryska deltagarna. En pratade bra engelska och tolkade. Lite problem blev det under dagen. Dels huvudvärken som blev värre än den borde ha blivit eftersom jag glömt värktabletterna i tältet. Dessutom körde jag ifrån alla verktygen men som tur var behövde jag dom inte. På ett tidigt stadium upptäckte jag att hjälmen börjar gå sönder. I trakten av Grangärde-Hästberg körde jag i hög fart på en sten och trodde ett tag att jag hade förstört framhjulet. Verkar dock vara OK. Det var nog inte så många som valde den långa turen. Från det att jag lämnade A-turen vid Bastberget fram till det att B-turen anslöt igen såg jag inte en enda annan deltagare. Jag var antingen för tidigt ute eller mycket ouppmärksam för jag har i efterhand hört att många såg både näcken och troll i skogen. På kvällen åt jag först middag i skolan och ringde hem. Efter dusch och lite vila orkade jag även ta mig till hembygdsgården där det var mycket aktiviteter. Bl.a. visade man kolning och hade byggt upp en minimila som tändes på kvällen. Jag smakade på kolbullar och fikade. Lyssnade lite på artisterna och tittade på allt folk som hade samlats.
Data: Distans-106,4 km. Snittfart-17,0 km/h. Tid på cykeln 6 timmar och 15 minuter.

98-07-28 Tisdag. Mulet. Bäsnaturen. (Tur B ca. 65 km)
Sov mycket bättre andra natten. Åt frukost i skolan och gav mig ut på B-turen. Helt annorlunda cykling denna dag. Inte alls så backigt och mest asfalt. Vi följde i stort sett sydstranden av Dalälven till Borlänge och korsade sedan älven och följde nordstranden tillbaka. I Djurås såg vi hur Väster- och Österdalälven förenade sig. Mycket vacker natur och små fina byar. Hade följe några mil med Hans från Göteborg. Vi såg bl.a. ett skolmuseum och ett gammalt hus som bara var helt målat på tre sidor. På den fjärde sidan var bara några cirklar målade. Detta för att uppfylla kravet på att husen skulle vara målade på alla sidor. Ganska tidigt tillbaka. Duschade och tog det lugnt några timmar. Gick en promenad. På kvällen hade ridklubben ordnat grillafton och många av CTV-deltagarna hade hörsammat inbjudan. Utöver mat och kaffe så fanns det aktiviteter i form av ’prova-på’ ridning och spel och lekar. Efter två dagars cykling och andra aktiviteter började man nu känna igen och heja på många av dom andra deltagarna.
Data: Distans-75,1 km. Snittfart-18,0 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 9 minuter.
98-07-29 Onsdag. Mulet. Manifestation
Tanså hytta

Tanså hytta

Sov gott och steg upp klockan sju. Cyklade till skolan och åt frukost. Blev en lång väntan medan folk samlades och vi ställde upp för parad. Vi var cirka 375 personer som deltog i årets CTV så det blev en lång rad med cyklister som två och två ringlade sig genom Mockfjärd. Jag fick följe med en dam från Kinna. Målet för utfärden var Tanså hytta. En gammal hytta som Mockfjärds Intresseförening håller på att renovera med hjälp av EU-pengar. Där blev det picknick med sallad, bröd och dricka. Dessutom guidning och underhållning av trubadurerna Byns Mats och Jonas. Efter avslutning där var det fri hemfärd. Jag drack kaffe vid Mockfjärds Intresseförenings stuga, tittade på bangolfen och pratade med några andra deltagare. Gick ett varv på golfbanan själv. Åt middag på skolan. På kvällen var det visning av bilder från förra årets CTV i Kalmar och därefter pubafton för dom hågade och det var ganska många. Många hann också med en konsert i kyrkan på väg till puben. Det blev en mycket trevlig kväll på en pub som hade anordnats enkom för oss!
Data: Distans-19,2 km. Snittfart-12,7 km. Tid på cykeln 1 timma och 30 minuter.

98-07-30 Torsdag. Regn. Gagnefturen. (Tur C ca. 90 km)
Flottbron i Gagnef

Flottbron i Gagnef

Det regnade lätt hela natten och fortsatte hela förmiddagen. Tidvis kraftigt. Åt frukost i skolan och startade dagens tur ca. halv nio. Vi cyklade norrut till Gagnef, Insjön och Leksand. I Gagnef cyklade vi över Sveriges enda flottbro för biltrafik Mest asfalt men en bit var lerig skogsstig. Hade följe med Hans en stor del av dagen. I Insjön passerade vi Clas Olsson. Eftersom det var en regning dag så var alla turister i Dalarna där, såg det ut som på parkeringsplatsen i alla fall. Vi såg också Gagnefs Minnesstuga och Leksands kyrka m.m. Vi åt en varm korv i Leksand. Detta är den nordligaste plats där jag har cyklat. I Rälta lämnade jag tillfälligt leden en kort bit och hälsade på min förre chef, Lasse Rydén, som har slagit sig ner i Dalarna och sysslar med IT. Kul att träffa honom igen. Dagens tur visade sig vara ca. två mil längre än aviserat. Ganska så trött kom jag tillbaka vid femtiden. Åt middag och cyklade till tältet. Bastun var på!!! Efter bastu och dusch gick jag en kort tur in i byn. Konstigt att man känner behov av att röra på sig fast man har cyklat i 10 timmar?
Data: Distans-113,3 km. Snittfart-18,6 km/h. Tid på cykeln 6 timmar och 5 minuter.

98-07-31 Fredag. Mulet. Flodaturen. (Tur B ca. 55 km)
Kvarna

Kvarna

Frukost i skolan som vanligt. Valde B-turen idag. Kom iväg ca. kvart i nio. Körde mer eller mindre ensam första halvan. Såg dock många bekanta ansikten. B-turen vände vid Fänforsen. Där fikade jag och fick sedan sällskap med Thorsten Jansson från Färjestaden. Vi följdes sedan åt resten av dagen. Vi såg bl.a. Kvarna där vi fick se malning av vete i skvaltkvarn och stampning av vadmal, även hyvling av takspån (pärt). Dessutom serverades kolbullar. Mycket trevligt, allt var igång och fungerande. Tillbaka i Mockfjärd duschade jag och tog det lugnt några timmar. På kvällen var det avslutningsmiddag i folkparken i Dala-Floda. Det var dukat under tak men utomhus för ca. 500 personer. Vi fick oxfilé och potatisgratin. Tal och underhållning med folkmusik, folkdans och en underbar barncirkus.
Data: Distans-63,7 km. Snittfart-18,0 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 31 minuter.

Turbeskrivning Mockfjärd – Hindås Augusti 1998

98-08-01 Lördag. Mulet. Mockfjärd – Fredriksberg
Det kom en regnskur tidigt på morgonen så tältet var vått när jag packade. Morgonen var full med avsked. Jag åt frukost i skolan för sista gången. Det är lite vemodigt att åka ifrån nya vänner och roliga minnen. Tog lite extra farväl av Astrid och Arne som har bott grannar och den pratsamme engelsmannen och hans fru. Les och Eileen Randle som cyklar tandem. Första delen av dagens etapp gick söderut på grusvägar, genom skogen, till Nyhammar. Lite skakigt. Vägen var våt och sög fast däcken. Hade följe med en häger några hundra meter. I Nyhammar gick jag på Sverigeleden. Fikade på en mack i Grangärde. Vägen var nu asfalterad men också ganska trafikerad. Dom följande fem milen blev något av det jobbigaste i min cykelkarriär. Långa sugande, inte så branta, uppförsbackar och motvind i nerförsbackarna. Jag tror att jag aldrig tidigare har cyklat så långa sträckor på lägsta växeln. Passerade bland annat Dan Anderssons Loussa. Såg massor med kantareller som växte i stora fält alldeles bredvid vägen. Sista biten in mot Fredriksberg började det regna. Försökte få ett rum på Säfsens fritidsanläggning men dom hade bara 6-bädds stugor för 550:- natten. Inne i Fredriksberg åt jag en stor korv med mos. Det var fullt på vandrarhemmet men dom hade även några lägenheter i närheten. Jag fick en sådan för 150:-. Regnet började vräka ner så jag fick vänta en halvtimma innan jag kunde installera mig i lägenheten som hade både kök och dusch. Köpte lite bröd och mjölk till kvällsmat/frukost.
Data: Distans-83,0 km. Snittfart-16,3 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 4 minuter.
98-08-02 Söndag. Regn. Fredriksberg – Norra Råda
Stugan hos Björns

Stugan hos Björns

Sov gott i lägenheten. Vaknade 7.30. Åt min enkla frukost. Packade och städade. Vädret var trist med duggregn. Lämnade nyckeln på vandrarhemmet och cyklade iväg. Regnställ. Lätt regn en stor del av dagen. Efter ca. 10 km kom jag till Bergslagscafeét där jag fikade. Mycket lättare och roligare cykling denna dag. Fortfarande backigt men inte lika mördande. Regnet irriterade och skorna blev blöta direkt. För sent kom jag ihåg cykelstövlarna. När jag kom till Hagfors hade jag börjat torka upp men då började det regna igen. Gick in på turistinformationen och fick tips om Björn Värdshus med stugor i Norra Råda ca. 12 km från Hagfors. Jag fick lämna Sverigeleden en liten bit men det var det värt. För 150:- fick jag en egen stuga med toa. Mycket trevligt. Värden var pratsam och trevlig. Han satte på basun åt mig och sedan fick jag en god sjömansbiff till middag. Mycket mer kan en cyklist inte önska sig. Gick en liten promenad i byn på kvällen, handlade lite.
Data: Distans-70,3 km. Snittfart-18,6 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 46 minuter.

98-08-03 Måndag. Mulet. Norra Råda – Kil
Sov ganska bra i stugan. Packade och for iväg. Ännu en dag på vägen. Efter ca. 2 mil kom jag till Munkfors där jag åter gick på Sverigeleden. Av någon anledning hade jag förväntat mig att detta skulle vara urtypen för en svensk håla och jag blev inte besviken. Men man bör nog inte döma efter att ha besökt en plats i 20 minuter ;-). I Ransäter fikade jag vid en korvkiosk och hade ett trevligt samtal med innehavaren och några andra kunder. Var inte riktigt på humör för att titta på sevärdheter men hit bör man nog återvända någon gång. Så långt var det torrt men sedan började det duggregna. En ganska jobbig bit följde till Östra Ämtervik vid Fryken. Där köpte jag frukt och yoghurt. Såg den vackert belägna kyrkan och Selma Lagerlöfs grav. Pampiga gravar är väl knappast min favorit men jag har svårt att tänka mig att det finns många kyrkogårdar som är vackrare belägna än denna. Efter 3 kämpiga mil till kom jag till slut till Kil där jag fick en minimal stuga för 200:- på campingen. Duschade och åt middag. Tvättade lite. Mycket trött.
Data: Distans-96,4 km. Snittfart-17,2 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 34 minuter.
98-08-04 Tisdag. Sol. Kil – Åmål.
Det regnade kraftigt på morgonen men när jag hade packat hade det i stort sett upphört. Drack kaffe med ett purfärskt wienerbröd på campingen innan jag startade. Hade full regnmundering. Vädret blev dock snart bättre och regnkläderna åkte av. Största delen av dagen kunde jag sedan cykla i T-shirt och korta cykelbyxor. Ganska kraftig motvind. Landskapet var vacker och ganska kuperat. I Nysäter gjorde jag en längre paus. Köpte frukt, risifrutti, kex och godis. Med lite ny energi vågade jag mig på de sista 3 milen till Åmål. Letade mig fram till campingplatsen och slog upp mitt tält. (70:- för ensam cyklist.) Jag packade det vått på lördagsmorgonen och nu var det ordentligt surt. Det torkade dock snabbt upp igen. För första gången sedan Mockfjärd mötte jag andra långfärdscyklister. 3 st. på sista etappen och på campingen fanns det ganska många, tyskar mest verkade det. Åt middag på en liten restaurang på campingplatsen.
Data: Distans-91,9 km. Snittfart-16,2 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 39 minuter.
98-08-05. Onsdag. Mulet. Åmål – Brålanda.
Sov gott i tältet som hade torkat upp bra. Åt en enkel frukost i gästhamnen i Åmål innan jag trampade iväg. Kämpig dag. Dels mycket kuperat och dels kraftig motvind mest hela tiden. Strax före Tösse fick jag sällskap med en liten grabb som skulle till sina föräldrar i ICA-affären. Han fick visa mig vägen. Jag köpte lite förstärkning till frukosten samt kaffe med wienerbröd. En stund senare passerade jag platsen där jag råkade ut för ett däckshaveri sommaren 1993. Hade kört i en grop i asfalten och förstört däcket som fullkomligt trasades sönder. Jag hade tur och fick lift till Åmål med en trevlig dam med skåpbil. Cyklade delvis samma sträcka nu. Vägen från Tisselskog till Håverud är helt otroligt backig och krokig. Jobbigt men roligt att ha cyklat. Tog en längre paus i vackra och spännande Håverud. Tittade på slussning och åt en häftig laxburgare. Fick lite regn på mig och stannade till vid hembygdsgården i Dals-Rostock och fikade och pratade med dom som skötte verksamheten. Tog mig sedan ganska smidigt till Brålanda där jag tältade på en liten, enkel campingplats mitt i byn. Handlade lite och lagade kycklinggryta på Trangiat. Det var enda gången på hela resan som jag använde köket.
Data: Distans-82,4 km. Snittfart-16,3 km/h. Tid på cykeln 5 timmar och 2 minuter.
98-08-06 Torsdag. Mulet. Brålanda – Hindås.
Vänern i morgonljus

Vänern i morgonljus

Sov ganska dåligt och vaknade i gryningen. Bestämde mig för att åka tidigt och försöka komma hem. Kom iväg 05.10 just som solen hade kommit upp över slätten. Började dagen med en omväg ner till Vänern. Fint väder på morgonen, ganska stilla. Fortsatte in mot Vänersborg. Sista biten på grusvägar genom ett fritidsområde. Det blev drygt 3 mil och jag var framme ca. halv åtta. Hittade ett enkelt fik som hade öppet och köpte en gigantisk ostsmörgås och kaffe. Stärkt trampade jag vidare. Ytterligare några timmar förde mig förbi Trollhättan och utefter Göta Älv, som jag inte såg så mycket av, till Lilla Edet, där jag korsade älven. I Göta åt jag en stor korv med pommes frites. Vinden hade ökat och tidvis var det riktigt jobbigt. Så lång var det 7,5 mil. Sedan öster ut och ganska kuperat. Passerade Ale-Skövde och Hålanda. I början av dagen hade jag kört i 15 minuters pass men nu fick jag gå ner till 10 minuter. På väg ner mot Sjövik fick jag punktering på bakdäcket. Fick lasta av cykeln i ett dike och byta slang. Hade en lagad reserv med mig så det gick relativt smidigt. Jag

Äntligen hemma

Äntligen hemma

behövde nog den rasten. Började känna vittringen av hemmet men det var mer än 3 mil kvar. Från Sjövik till Gråbo gick leden på en mycket fin cykelväg, alldeles vid Mjörns strand. Jag förmodar att det är den gamla järnvägsbanken. En del av järnvägen finns kvar som museejärnväg, Anten – Gräfsnäs, lite längre norrut. I Gråbo lämnade jag Sverigeleden. Tog mig via Stenkullen till Floda och kom så in på bekanta cykelvägar. Backen upp mot Hindås blev en pers och jag fick leda cykeln. Det började regna lätt. Aldrig tidigare har biten Nedflo – Hindås gått så långsamt, men till slut, ca. 18.45 parkerade jag hemma. Jag blev fotograferad av grannarna, lastade av, åt och duschade. Stupade sedan i säng. Detta är den längsta dagsetapp jag någonsin cyklat. Både vad gäller tid och distans. Totalt blev årets cykelsemester 994,8 km fördelat enligt: Prologen 35,1 km, CTV 383,3 km och hemfärden 575,8 km.
Data: Distans-152,3 km. Snittfart-16,2 km/h. Tid på cykeln 9 timmar och 21 minuter.

Några erfarenheter:

  • CTV. Detta var min andra cykelturistvecka och det var mycket lyckat. Den lilla orten gjorde att vi cyklister kom varandra mycket närmare och lärde känna varandra. Ortsbefolkningens helhjärtade stöd och entusiasm gladde och smittade av sig. Organisationen med kärnan från Cykelfrämjandet och starkt stöd från andra föreningar i bygden blev mycket slagkraftig. Som exempel kan nämnas den kalla och regniga torsdagen när någon råkade nämna för en funktionär att det skulle vara skönt med bastu när vi kom fram. Idén togs genast upp och när vi kom tillbaka fanns det ett anslag om att bastun stod på på minst tre ställen i byn. I och med att andra föreningar ställde upp och fixade kringarrangemang på kvällarna och lite extra aktiviteter under turerna, fanns det kraft kvar att satsa på turer och sevärdheter. Heder och applåder åt organisatörerna och alla fina människor i trakten.
  • Min cykel. Nishikin har fungerat perfekt i år också. Jag oroade mig ett tag för framhjulet efter att ha kört på en sten i hög fart, men det visade sig vara obefogat. Fick en punktering sista dagen men då skall man veta att cykeln gått nära 3700 km på samma däck.
  • Jag hade även i år monterat min svenska flagga bak på cykeln. Dels för att synas bättre men också för att det skulle se lite festligt ut och eventuellt inbjuda till kontakt. Det hände också ofta att ett samtal inleddes med en kommentar om flaggan.
  • Sista dagen. Jag har aldrig tidigare cyklat så långt på en dag och egentligen var det i längsta laget. Hade jag haft flera cykeldagar framför mig hade det nog inte fungerat, men det var roligt att anstränga sig lite extra och se att jag klarar av det.
  • Trangiaköket. I år hade jag utökat packningen med ett Trangiakök och en flaska T-sprit. En påse med frystorkad mat, kaffe och te fanns också med. Det hela var tänkt att komma till pass om jag skulle bli tvungen att övernatta i skogen någon gång. Det visade sig dock aldrig vara något problem att hitta övernattningsställen. Det är visserligen gott om skog och vildmark men Dalarna och Värmland är ju också turistbygder med allt vad det innebär av camping, stugor, Bed & Breakfast och liknande. Det kändes tryggt att ha det med men i fortsättningen skall jag nog försöka undvika det.