Læsø
Turiststråket
Smålandsleden
Cykelspåret
CTV i Karlskrona
Några erfarenheter
Inledning
1999 års sommar går till historien som en av de bästa i modern tid. Vädret var fantastiskt och sommaren blev lång. Jag vill inte påstå att jag cyklat mer än någonsin, men det har blivit ganska mycket, både långturer och ’vardagscykling’ till stranden och ut i skogen. Tidvis var det nästan för varmt för att cykla. Vi solhungrande nordbor är inte vana vid att anstränga oss i temperaturer över 15° C.
Prolog 1: Læsø
- 1999-07-12 måndag 27° C Sol
- Vi hade bokat hotellrum i Væsterøhavn på Læsø, som ligger mellan Göteborg och Fredrikshavn. Eftersom vi inte tyckte att vi behövde bilen och inte ville ha den stående i Göteborg så blev cyklarna ett utmärkt alternativ. Det är ca. 35 km från Hindås till Stenas Danmarksterminal i Göteborg. Kruxet var att färjan går 07.15 och vi skulle vara på plats 30 minuter före avgång. Det blev till att gå upp före solen. Vi steg upp 03.00. Åt en snabb frukost och lastade cyklarna. Kom iväg från Hindås 03.45. Det var en härlig morgon. 11 grader varmt och det hade börjat ljusna. Cyklarna gick lätt fram till Härryda där Monicas bakdäck började utveckla en bula. Vi bestämde oss för att försöka fortsätta ändå. Vi cyklade gamla riksväg 40 förbi Mölnlycke till Kallebäck där vi sneddade genom Delsjöområdet vid golfbanan. Kom ner till St. Sigfriedsgatan, via Liseberg och Ullevi kom vi in i Allén som förde oss till Järntorget och sedan var det nära till färjan. Solen gick upp vid sjön Gröen mellan Landvetter och Mölnlycke. Vi var nästan ensamma på vägarna, även i Göteborg. Tog det lugnt för att skona Monicas bakdäck men var ändå vid båten 06.15. Båten var HSS Carisma, höghatighetsfärjan, så överfarten tog bara två timmar. Kändes lite konstigt att komma till Fredrikshavn när affärerna började öppna trots att vi varit uppe i sex timmar. Vi hittade en cykelaffär där en trevlig reparatör fixade ett nytt bakdäck till Monicas cykel. Kostade 180 DKR med däck, slang och arbete. Färjan till Læsø tar 90 minuter och vi hann äta lunch ombord. Resan Fredrikshavn – Læsø T/R kostade 140 DKR per person och 50 DKR per cykel. Vi kom fram till Læsø kl. 12.00 och fick vårt rum direkt. Hotell Havnebakken (fd. Sjömanshemmet) ligger vid småbåts- och fiskehamnen i Væsterøhavn, där också färjorna lägger till. Vårt lilla rum hade en härlig utsikt över hamnen med folklivet. Vi packade upp och cyklade sedan genast ut till stranden. Solade och badade några timmar. Fantastiskt varmt i vattnet. På kvällen gick vi en promenad i byn, åt middag på hotellet. Promenerade i hamnen. Tog en kall öl på hotellterrassen. Luften var varm. Trötta.
- 1999-07-15 torsdag 21° C Växlande
- Efter frukost packade vi för cykelutfärd. Vi cyklade först till Byrum, mitt på ön, där det var en liten ’marknad’. Därefter till Saltsyderhytten på Rönnerne, som är ett område som delvis är översvämmat av havet. Här tillverkar man salt på samma sätt som det gjordes här på medeltiden. Spännande och intressant. Tillbaka i Byrum så fikade vi. Fortsatte sedan till öns andra hamn, Østerbyhavn, i härlig medvind, på cykelbanan utefter landsvägen. Stannade till vid den gamla museegården med metertjockt tak av tång. I Østerbyhavn åt vi lunch i form av en pølse och promenerade lite i byn innan vi styrde kosan hemåt igen. Nu följde vi en spikrak väg genom skogen, vilket gjorde att vi kom undan vinden. Læsø tömdes i stort sett helt på skog under saltsjudningsepoken, men på 1920-talet började man återplantera och nu finns det ganska stora skogsområden.
- 1999-07-16 fredag 17° C Skurar
- Efter en sista frukost på hotellet så packade vi färdigt och betalade räkningen. Färjan gick 10.30 och vi kom till Fredrikshavn 12.00.Gick lite på ströget och cyklade också en liten tur innan vi inställde oss vid Stenaterminalen. Det började småregna när vi väntade och ösregnade när vi körde ombord på Stena Germanica. Resan gick bra men det är alltid jobbigt med så mycket folk. Vi handlade lite i det som inte längre är en TaxFree-butik men håller ungefär samma priser som tidigare??? Kom fram till Göteborg strax före kl. 17. Vi cyklade sedan hem till Hindås, via TV-huset och Skatås genom Delsjöterrängen till Mölnlycke och sedan gamla riksväg 40. Vi fick stanna och ta skydd för ett par kraftiga åskskurar men kom ändå hem ca. 20.30. Totalt cyklade vi omkring 150 km på Læsø-turen.
Prolog 2: Med vänner på Turiststråket
- 1999-07-23 fredag 20° C Sol
-
”Turiststråket” är en mycket trevlig runda på ungefär 85 km som går runt Göteborg och in i flera av grannkommunerna. Den är välskyltad och har en bra karta med ledbeskrivning och uppgifter om vad man kan se efter vägen. Leden består av en sluten slinga och ett par utlöpare från denna, några in mot centrum och några ut i periferin. Dessutom skär ”Sverigeleden” rakt igen området. Turiststråket är utlagt av Svenska Cykelsällskapet. På fredagen hade vi bestämt med två goda vänner från Hindås att vi skulle cykla en del av Turiststråket, så att Monica skulle få känna att man verkligen kan cykla en lite längre tur, utan att plågas, och ha trevligt.
- Vi steg upp vid 7-tiden och packade för cykelutflykt. Lastade cyklarna på bilen, tankade och körde till Råda kyrka i Mölnlycke där vi träffade Ingegerd och Lennart. Vi cyklade Turiststråket motsols i härligt cykelväder, svalt i luften men soligt. Genom Mölnlycke Industripark kom vi snart upp till Delsjöområdet vid ”Bertilssons stuga”. Delsjöområdet en solig sommarmorgon på cykel känns nästan lyxigt när man vet att det bara är ett par minuter in till centrala Göteborg. Förbi Härlanda tjärn kom vi ner till Partille där vi korsade motorvägen. Följde ån en bit innan vi korsade den också. Ytterligare någon kilometer ut svängde vi så vänster upp i Lexbydal. Här bär det uppför i långa sugande backar och det var skönt att ta en rejäl fikapaus. Monicas cykel hade börjat krångla igen. Det är en treväxlad Cresent ”Black Lady” med fotbroms. Den är nio år gammal och har alltid fungerat perfekt. Nu var det bakbromsen som börjat hugga. Besvärligt och potentiellt farligt, men det var inte mycket att göra åt utan vi fick fortsätta, försiktigt. Förbi Angereds kyrka och ner i Lärjedalen. Landskapet växlar hela tiden. Upp mot Angereds centrum. Glasspaus vid en bensinmack. Genom tunneln och ut på Angeredsbron som lutar nerför från detta håll. Vi stannade mitt på bron och tittade på den fantastiska utsikten. Härifrån ser man både Göteborg och Kungälv. Under oss ett brusande trafikliv. Bron korsar Två motorvägar, en järnväg och Göta älv. Efter bron lämnade vi Turiststråket och letade oss in mot centrum på cykelbanor. Hittade snart Cykelspåret som vi följde in till centrala Göteborg. Den här delen av Hisingen kanske inte är det vackraste som regionen kan uppvisa men det var kul att få cykla här. Man är inte van att se denna del av staden från cykel och det ger ett annat perspektiv. Efter ytterligare en fikapaus kom vi upp på Götaälvbron och in i centrum. Letade oss, via Ullevi, Liseberg och St. Siegfridsplan upp till Delsjöns golfbana och in på gamla riksväg 40 igen. Snart var vi tillbaka vid Råda kyrka och bilarna efter en härlig heldag på cykel.
- På lördagen körde vi till stugan utanför Nässjö, med cyklarna på taket. På måndagen lämnade vi in Monicas cykel för reparation och fick bromsen i bakhjulet lagad. På tisdagen påbörjade jag årets cykelsemester.
Smålandsleden och Cykelspåret Nässjö – Kalmar – Karlskrona
- 1999-07-27 Tisdag. 23°C Sol Havrida – Vetlanda
-
Vaknade vid sjutiden. Stoppade ner det sista i packningen, fyllde flaskorna med mineralvatten. Vi åt frukost på altanen. 8.45 cyklade jag i väg. Svalt i luften men soligt. Cyklade grusvägar förbi Fredriksdals säteri och Packebo till Almesåkra där jag gick på Smålandsleden. I kyrkan förbereddes en begravning så jag gick inte in. Det är nästan 20 år sedan vi gifte oss där. Fortsatte till Bodafors där jag fikade. Besökte också Norra Sandsjö gamla kyrka, märklig med alla målningarna. Härifrån blev det småvägar, mycket grus och backigt. Någonstans körde jag fel och kom aldrig till Ekenässjön, i stället direkt till Vetlanda på grusvägar. Hittade campingplatsen vid sjön. Kostade 80:- för ensam cyklist, inget extra för dusch. Var ganska tagen av solen. Satte upp tältet. Åt en glass, kaffe + köttbullemacka. Badade. Cyklade in till Vetlanda. Åt en pizza, handlade lite till kvällsmat och frukost.
Data: Distans-63,0 km. Snittfart-18,4 km/h. Tid på cykeln: 3 timmar och 25 minuter. - 1999-07-28 Onsdag 25°C Halvklart Vetlanda – Älghult
-
Sov mycket bra trots att det var första tältnatten. Kom iväg 08.30. Vädret var som i går men fram på eftermiddagen tätnade molnen så att gluggarna blev mindre. Dagen började med små krokiga grusvägar upp mot Kleva gruva som jag dock körde förbi, det var fortfarande ganska tidigt på dagen. I Ädelfors kom jag ut på asfalt igen och råkade oförhappandes hitta en guldgruva. Här har en man vid namn Guldström (taget?) mutat in en bit av ån och låter sedan turisterna betala för att lära sig vaska guld. Och guld finns det! De flesta hittar lite att ta med sig hem. Guldström själv visade mig anläggningen och berättade om verksamheten. Finessen är ju att han får turisterna att betala för att vaska fram guld som det inte lönar sig att utvinna kommersiellt. Här fanns också en enkel campingplats och ett litet café. Vid Näshult stannade jag vid badplatsen och badade. Träffade två andra cyklister som jag hade sett när jag kom till Vetlanda igår. Vi pratade lite. De hade övernattat vid badplatsen. Träffade sedan på dem flera gånger under dagen. I Åseda åt jag middag på en kebab-bar.. Resten av vägen till Älghult var fin asfalt och mycket utför. Kom fram strax efter fyra. Enkel camping. Kostade 50 kr, inget extra för duschen. Fick cykla tillbaka in till Älghult och handla lite. 2,5 km uppför.
- Data: Distans-88,5 km. Snittfart-18,4 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 48 minuter.
- 1999-07-29 Torsdag 26°C Sol Älghult – Kalmar
- Sov ganska gott i natt också. Vaknade till en fantastisk morgon, vid den lilla sjön, vid sjutiden. Lätta dimmor svävade över vattnet som låg blickstilla. Packade mina saker och kom iväg vid 08.20. Första biten till Fröseke gick lätt. Fin asfalt och mycket utför, trist natur. Väg i skog. Stannade i Fröseke och handlade lite frukt och förstärkning till den magra frukosten. Åkte till badplatsen och tog ett morgondopp. Träffade de båda cyklande bröderna från igår. Anders och Lars. Värmen började bli besvärande när jag fortsatte. Mindre vägar nu. Bitvis grus, men betydligt vackrare omgivningar. I Flerohopp hade jag hoppats hitta en affär men allt jag fann var en nedlagd dito. I Kristvallabrunn hittade jag en kristallaffär som också sålde glass vilket lockade mig mer. (Kristallglas är knappast den bästa souveniren för en cykelturist!) Fyllde vattenflaskorna och dränkte in kepsen med vatten och bar den under hjälmen. Hjälper lite. Vägen från Kristvallabrunn in till Kalmar har jag cyklat förr, i samband med CTV-97. Mycket trevlig gammal byväg till Förlösa, därefter cykelbanor genom villaområden och staden till Stensö Camping som jag nådde strax efter 15.00, ganska så medtagen. Jag hämtade mig dock ganska snart. Fick upp tältet. Ringde till Monica. Badade i havet och duschade. Tog en kopp kaffe och en bulle i restaurangen. Promenerade in till Kalmar. Handlade lite och tog ut pengar. Tillbaka på campingen åt jag en stadig middag på restaurangen.
- Data: Distans-84,4 km. Snittfart-18,7 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 30 minuter.
- 1999-07-30 Fredag 26°C Sol Vilodag i Kalmar
- En lugn, skön och kravlös dag i Kalmar. Vaknade vid sjutiden. Lugn morgon. Läste och åt en enkel frukost. Tog sedan cykeln. Först en tur runt Stensö och sedan in till Kalmar. Gick och tittade på marknaden som pågick och i några affärer. Såg Peter Dahl-utställningen på konstmuseet och Kronan-utställningen. Middag, hamburgare. Cyklade tillbaka till campingen och solade och badade en stund. Fikade. Ny cykeltur för att reka morgondagens utfart från Kalmar. Kom också tillbaka till centrum. Åt en glass vid gästhamnen. Campingen kostade 100 kr/natt för ensam cyklist. Fri dusch. En del av hygienutrymmena håller låg standard.
- Data: Distans-31,8 km. Snittfart-15,4 km/h. Tid på cykeln 2 timmar och 3 minuter.
- 1999-07-31 Lördag 25°C Sol Kalmar – Kristianopel
-
Sov dåligt på natten. Varmt och störigt. Vaknade vid sextiden. Var packad och klar kl. 8 när kontoret öppnade. Betalade och handlade lite frukt i butiken. Första biten ut ur Kalmar gick på den långa cykelbanan till Ljungbyholm, som vi också cyklade på CTV-97. Gammal järnväg. Efter detta blev solen och värmen besvärande. Jag hittade Cykelspåret i Ljungbyholm men tappade genast bort det igen i ett vägbygge. Hittade leden igen i Vassmolösa. Sedan småvägar resten av dagen. Fick tag på frukt, godis och mer vatten i Söderåkra och en glass i Torsås. Cyklingen blev aldrig ansträngande men solen gjorde det nästan outhärdligt. Undrar hur det är i Sydeuropa? Tog mig i alla fall till Kristianopel strax efter ett. Fick en plats på campingen i ruinerna av den gamla borgen. Under dagen körde jag förbi två cyklande tyskar och träffade en cyklande familj i Kristianopel. Badade och solade. Åt middag på restaurangen vid campingen. Promenerade i den fina byn. Campingen kostade 80:- plus 5:- för dusch.
- Data: Distans-65,8 km. Snittfart-18,3 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 35 minuter.
- 1999-08-01 Söndag 26°C Sol Kristianopel – Karlskrona
Invigning CTV-99 -
Sov gott men vaknade tidigt. Åt en enkel frukost på tre skivor bröd och vatten. Packade mina saker och kom iväg redan strax efter sju. Härlig cykling i morgonsvalkan. Följde Cykelspåret i dag också. Gick bra ända fram till Jämjö där skyltningen plötsligt upphörde. Fick följa E22:an i stället. Inte så mycket trafik på söndagsförmiddagen. Strax före Lyckeby började cykelbanan in mot Karlskrona. Dålig skyltning in mot centrum men jag hittade rätt ändå, och hittade även ut till Dragsö Camping som skall bli vårt basläger för CTV. Körde fram till receptionen och vände mig sedan om, då kom Monica med bilen och körde in på parkeringen. Klockan var 10.00. Jag hade cyklat ca. 45 km från Kristianopel. Vi väntade en stund tills en bra plats blev ledig och satte sedan upp tältet. Badade och vilade en stund. Cyklade sedan in till CTV-kansliet för att anmäla oss. Jag körde på glas och fick en punktering. Monica fick cykla tillbaka och hämta väskan med reparationssaker som för en gångs skull inte var med! Sedan gick det smidigt att byta slang. Vi hittade kansliet och fick våra påsar med kartor, information, vimpel, CTV-pass och tröja. Vi är över 500 deltagare i år! Hittade en grekisk restaurang och åt en god middag. Cyklade tillbaka till campingen. Duschade och sedan tillbaka in till centrum för invigning som tyvärr inte blev så lyckad. Man hade stoppat in alldeles för mycket program och för lite information. Bilderna från förra CTV hade gott kunnat visas senare i veckan, liksom info om nästa års CTV i Eskilstuna. Dom ryska gästernas musikprogram blev också alldeles för långt, vilket var synd eftersom dom var fantastiskt duktiga. En riktig pärla fick vi se, ett bildspel om ett par gamla småländska bröder som reparerade cyklar och aldrig slängde något ting. ”Åtminstone inte längre än att dom inte kunde hitta det igen!” Vi blev tvungna att gå innan programmet var slut eftersom vi inte hade belysningen till cyklarna monterade, dessutom var vi väldigt trötta efter en lång dag.
- Data:Distans-60,3 km. Snittfart-16,2 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 43 minuter.
Cykelturistveckan 1999 i Karlskrona
- 1999-08-02 Måndag 27°C Sol Trossö och Nordvästra Dalbygden.
-
Vi sov skapligt och vaknade vid sjutiden. Tog det rätt så lugnt men kom iväg vid 08.30. Stökigt vid kansliet, många kom samtidigt. Dessutom anmälan till utfärder, köp av lunchkuponger och liknande. Vi cyklade den korta turen, ca. 55 km. Först en snirklig tur genom Karlskrona med nästan alla öarna. Här finns mycket sevärt, särskilt vad gäller Karlkronas marina historia. Därefter ut på landet med bl.a. Nättraby. Till sevärdheterna hörde bl.a. Skärva, Nättraby kyrka och Marielunds gård. Såg många bland deltagarna som jag kände igen från tidigare år. Det blev ganska varmt men dom flesta verkade klara det bra. Efter det att vi gått i ‘mål’ handlade vi lite innan vi åkte ut till campingen. Badade och duschade. Vi åt middag i campingens enkla restaurang.
- Data: Distans-65,3 km. Snittfart-15,0 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 20 minuter.
- 1999-08-03 Tisdag 29°C Sol Skärgårdsturen och Östra kustbygden.
- Vi vaknade före sex. Försökte vara extra tysta när vi fixade frukost och gjorde oss i ordning. Anmälde oss till A-turen vid sjutiden. Dagen började med båttur till Tjurkö. Cyklarna för sig och cyklisterna för sig. Det blev lite väntetid innan båten kom men överfarten gick fort. Vi kom igång att cykla 08.30. I början gick det ganska sakta med flera stopp för olika sevärdheter. Det bästa var ändå landskapet och närheten till vattnet. Vi rastade med kaffe vid en liten vik vid vägen. Det blev ganska blåsigt men vi fick vinden i ryggen på hemfärden. Flera trevliga möten och samtal förgyllde dagen. Infärden till Karlskrona är alltid lång, oberoende av vilket håll man kommer ifrån. Dagens tur gick över öarna Tjurkö och Sturkö m.fl. och sista delen blev nästan identisk med den jag cyklade i söndags på hitfärden. Dagens långa tur gick faktiskt till Kristianopel. Kansliet hade inte öppet när vi kom tillbaka så vi åt upp matsäcken medan vi väntade. Slöade på eftermiddagen.
- Data: Distans-50,9 km. Snittfart 14,2 km/h. Tid på cykeln 3 timmar och 34 minuter.
- 1999-08-04 Onsdag 29°C Sol Manifestationen
-
I dag var det dags för den stora cykelparaden och vi fick lite sovmorgon. Vaknade ändå tidigt men kunde ta det lugnt på morgonen. Vi kom i god tid till kansliet och stod och väntade medan alla samlades. Det blev ett långt, men ganska oorganiserat tåg som drog genom centrala Karlskrona. Vi stannade på Stortorget och fick lite information om säkerhet och hjälmanvändning. Alla ryssarna fick var sin hjälm. Snirklade sedan vidare genom centrum till Bastion Aurora där vi fick lunch i parken. Stekt sill med potatismos varefter ‘alla upplöstes’. Jag och Monica fortsatte till Stumholmen och besökte Nya Marinmuseet. Mycket fint. Vi åkte sedan tillbaka in till Stortorget och köpte var sin jätteglass på ”Glaciären” Om man beställde tre smaker så fick man tre kulor av varje smak!
Data: Distans-12,8 km. Snittfart 9,6 km/h. Tid på cykeln 1 timma och 19 minuter.
- 1999-08-05 Torsdag 26°C Sol Bruksturen och Östra Skogsbygden
-
Vi steg upp vid sextiden. Fixade frukost och matsäck. Kom iväg från campingen strax före åtta. Skön cykling på morgonen. Stilla och svalt. Mycket vackert på utfarten från staden. Jag och Monica följdes åt till dess att A turen lämnade B-C turen. Vi fikade innan Monica tog A- och jag B-turen. Skönt att få sträcka ut lite mer. Småbackigt i början. Efter saftkontrollen, rak fin asfaltväg. Lättcyklat. När lederna åter förenade sig var det ny saft & bull-kontroll. Bilden har kanske inte så bra kvalitet men lägg märke till att alla har ställt sig i skuggan, ett föga nordiskt beteende, typiskt för sommaren 1999. Vacker väg ner till Ramdala kyrka där jag kom ikapp Monica. Ny fikarast. Vi hade sedan följe tillbaka till kansliet. Vi slöade på eftermiddagen. Solade och badade lite. På kvällen cyklade vi in till centrum och åt en god middag på Café Greven. Grillad struts! Varm kväll!
Data: Distans-85.0 km. Snittfart 17,3 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 53 minuter. - 1999-08-06 Fredag 28°C Sol Norra Skogsbygden
-
Steg åter upp tidigt men blev lite senare än i går. Hög luftfuktighet i dag. Precis som i går så körde Monica A och jag B-turen. Vi fikade vid Fridlevstad kyrka innan turerna delade sig. Lättcyklat men ganska backigt. Jag körde rätt så hårt idag. Inte så stark sol men fuktig värme. Turerna hade inte så mycket att se men var i stället roliga att cykla. Monica rapporterade att hon hade sett strutsar. Jag mötte Monica på kajen vid kansliet när jag kom fram. Vi var nästan en timma för tidigt igen. Vi fikade på kajkanten medan vi väntade och egentligen hade vi ju ingen brådska! Tog det sedan lugnt på eftermiddagen. Badade, läste, fikade och spelade Yatzy. Vid sjutiden cyklade vi åter in till centrum för avslutningsfesten. Samling vid Rosenbom, Amiralitetskyrkan. Därefter middag i Bataljon af Trolle. Vi kom att dela bord med ett par från Luleå. Dom hade varit med på alla CTV utom en. Det blev en trevlig kväll. Vi köpte var sitt glas vin och fick en buffé med olika kalla kötträtter och diverse exotiska frukter. Gott och festligt. Cyklade hem till tältet i kortärmad skjorta kl 23 utan att frysa.
Data: Distans-84,1 km. Snittfart 18,6 km/h. Tid på cykeln 4 timmar och 31 minuter.
Några erfarenheter
- Totalt blev årets cykelsemester ca. 680 km fördelat enligt: Nässjö-Kalmar 268 km, Kalmar – Karlskrona 111 km och CTV ca. 300 km.
- Det visade sig under sommaren att det gick alldeles utmärkt för mig och Monica att cykla tillsammans. Jag fick ta det lite lugnare och Monica upptäckte att hon kunde cykla mycket längre på en dag än hon hade trott, och att hon kunde upprepa det nästa dag igen.
- Vi testade också att använda cyklarna som ’ren’ transport på vår Danmarkssemester. Där var inte avsikten att cykla utan att komma till Læsø på ett smidigt sätt. Att det sedan också var bra att ha cyklarna med sig är ju ett plus i kanten.
- Min egen tur, Nässjö – Karlskrona gick bra, trots värmen, men det känns som om jag börjar kunna det det där med ensamcykling nu.
- Flaggan! Jo då, den var med i år också. Kanske har ni sett mig utefter vägarna och då kommer ni nog ihåg cyklisten med flaggan.
- CTV. Det var roligt i år också, men Karlskrona får ursäkta, det var bättre i Gagnef. Förutsättningarna blir ju helt olika på små och stora orter. På den lilla orten märks 400 cyklister på ett helt annat sätt och CTV blir något som angår alla. I Karlskrona uppmärksammades vi i stort sett bara när ledningen hade gjort en mindre miss i dragningen av leden. Ett kort stycke mot enkelriktat, där de flesta faktiskt ledde sina cyklar, kom upp stort i lokalpressen. Ett bättre öde än så var arrangemanget värt.