2000 Östra Jylland

Inledning:

Cykelsemestern 2000 blev en ny upplevelse för mig, i och med att jag för första gången hade sällskap. För Monica var det den första riktiga långturen på många år. En Gotlandssemester på sjuttiotalet och en tredagars tur på Nordjylland när vi var nykära i slutet av sjuttiotalet. Förra sommaren cyklade vi till Læsø men det var bara två korta cykeldagar med packning, övernattning på hotell. CTV i Karlskrona cyklade vi ju utan packning och hade inte heller följe varje dag. Jag var från början inställd på att det var Monica som skulle bestämma takten och jag som skulle få anpassa mig och det tror jag att jag lyckades bra med.

En annan nyhet för i år var att vi tog med Trangiaköket och kunde laga lite te och kaffe. Det gjorde frukosten och kvällsmaten trevligare. Danmark är ju ett land som svämmar över av wienerbröd och goda kakor men kaféer är ganska sällsynta så det var inte så dumt med en termos kaffe. Tidigare år har jag tyckt att det blivit för mycket packning: Trangia, T-sprit, kaffe, te, termos, bryggtratt, filter. Nu var vi ju två att fördela det på och två som fick nytta av det.

Turen hade jag planerat för att vi skulle få något ganska omväxlande och inte så svårcyklat. Biten mellan Hadsund och Fredrikshavn kände jag till sedan turen –94. Ebeltoft har jag länge velat besöka men lyckats missa flera gånger. Enligt ryktet är det också sista året som färjan går mellan Varberg och Grenaa.

Östra Jylland

2000-07-14 fredag 15ºC Växlande Hindås – Fjärås
Till vår egen förvåning bestämde vi oss på morgonen för att starta cyklingen. Vi hade avvaktat ett par dagar i väntan på bättre väder. Förmiddagen gick åt till sista-minuten arrangemang. Klippa gräs, slänga sopor, ordna blomvattning osv. Ca. 12:30 kom vi så iväg. Växlande molnighet gav några regnstänk. Vi cyklade via Rävlanda till Hällingsjö där vi åt middag på macken. Det går inte så fort som jag är van vid men vi tar oss fram riktigt bra. Fortsatte vägen mot Lindome, utefter sjöarna. Tog av mot Älvsåker. En ganska rejäl stigning men sedan i huvudsak utför, dock fick vi lite motvind. Fikade medhaft vid en liten sjö. Skogen byttes mot odlingslandskap och vägen fick en riktig cykelbana, alldeles ny. Tack för det Vägverket. I Kungsbacka var vi inne på Turistbyrån och frågade efter campingplatser. Rastade sedan vid torget. Åt lite och handlade. Ytterligare ca. 10 km tog oss till campingplatsen efter Fjärås station. Silverlyckan, 110 kr/natt. Mycket välskött. Monica: Jobbigt att cykla i rejäl motvind vid Kungsbacka. Skön känsla när vi äntligen rullade in på campingen.
Data: Distans-55,7 km. Snittfart-14,2 km/h. Tid på cykeln: 3 timmar och 55 minuter.
2000-07-15 lördag 20ºC Sol Fjärås – Grenaa
Kaffe med wienerbröd och utsikt

Kaffe med wienerbröd och utsikt

Vi sov hyfsat vår första tältnatt. Till frukost blev det te och smörgås. När morgondimman lättat fick vi solsken och medvind så andra dagen blev lättcyklad. I Åsa köpte vi wienerbröd och kakor i ett fantastiskt hembageri. Kaffe hade vi i termosen så det blev ett härligt fika vid havet. Lite senare kom vi till Frillesås och passade på att hälsa på goda vänner. Trevlig stund i trädgården innan vi fortsatte på Ginstleden mot Varberg. Efter ytterligare några timmars cykling och lunch i form av korv och bröd, var vi framme vid Danmarksfärjan. Vi fick vänta ett par timmar innan 17-färjan avgick. Fyra timmar till Grenaa. Åt middag ombord, ganska tråkig. I Grenaa var det stor strandfest och packat med folk och hög musik. Vi fick en plats på en stor campingplats (Polderrev Camping) några km bort. 208 Dkr (inklusive campingpasset).

Data: Distans-48,2 km. Snittfart-15,3 km/h. Tid på cykeln: 3 timmar och 8 minuter.
2000-07-16 söndag 20ºC Sol, skurar på kvällen Grenaa – Ebeltoft
Utförsbacke

Utförsbacke

Rockkonsert i Grenaa, 3 km bort, höll oss vakna en stund men sedan sov vi gott. Morgonbestyren tog lång tid och vi var inte iväg förrän vid 10.30. Vädret var vackert med lätt motvind. Vi följde Cykelrute 5 till Ebeltoft. Ett vackert och omväxlande landskap. Tidvis kraftigt kuperat. Byarna låg gömda i dalar och sänkor. Vi såg en grisfarm där enorma grisar gick fritt i ett rymligt hägn. Uråldriga bokar gav skugga på några platser. Danskarna har den trevliga vanan att ställa ut lite av gårdens produkter till försäljning på små bord vid vägkanten. Tag en påse eller låda och betala i en burk. Jag köpte fina körsbär och Monica köpte hallon.

I Ebeltoft fick vi plats på en stor campingplats, vid havet, nästan inne i centrum.

Vägkantsförsäljning

Vägkantsförsäljning

Det kom en del regnskurar efter det att vi fått upp tältet. Duschar och hygienutrymmen var mycket välskötta. Unikt var att mynträknaren slutade räkna medan vattnet var
avstängt. Sympatiskt. Vi promenerade in till ’byn’. Besökte ett fint glasmuseum tillsammans och jag fick äntligen se fregatten Jylland. Ett fint och unikt restaureringsarbete av ett historiskt krigsfartyg. Kvällen avslutades med en fin trerätters middag på restaurang ’Mellem Jyder’. Ett mycket gammalt, skevt och inbott hus. Massor av gamla föremål på väggar och bord. Udda bord och stolar. ’Hemmiljö’ med trevlig personal som trots fullsatt och stressigt tog sig tid att förklara menyn och dessutom kunde skämta med gästerna i förbifarten. Hit kommer vi gärna tillbaka.

Väktarna i Ebeltoft

Väktarna i Ebeltoft

På hemvägen hörde vi väktarna sjunga den gamla väktarsången utanför rådhuset. Campingen kostade 131 Dkr. Monica: Vackert, vackert böljande landskap mellan Grenaa och Ebeltoft. Leden vi följde går på småvägar mellan gamla byar. Enorma bokalléer och små skogspartier och pampiga bygnader.

Data: Distans-35,4 km. Snittfart-13,6 km/h. Tid på cykeln: 2 timmar och 36 minuter.
2000-07-17 måndag 20ºC Mulet Ebeltoft – Fjellerup
I natt sov vi gott. Kom iväg vid 10-tiden. Vädret mulet med västlig vind. Första milen från Ebeltoft, väg 21, saknade både cykelbana och vägren.
Rast vid vägkanten

Rast vid vägkanten

Trafiken var tät. Riktigt läskigt eftersom det inte fanns någon vingelmån alls. Sedan kom vi in på mindre vägar. Landskapet var skogigt och lätt kuperat. Vi köpte lite ost och skinka samt en melon som vi åt som lunch vid vägkanten. Fjällerup ligger nästan rakt norr om Ebeltoft, på den norra kusten av Djursland och är en riktig semesterort. Mängder med sommarstugor och campingplatser. Havet ligger i norr vilket känns ovant. Vi köpte rostbiff och kycklingsallad, avokado, gurka, bröd och vin till middag vilken avåts utanför tältet. Vi kände oss lite mosiga båda två men orkade ändå med en kort promenad ner till havet. Monica vann Yatzy med två poäng. Campingavgiften 116 Dkr. Monica: För mycket skog idag. Lite desperat en stund när vi inte hittade någon plats där vi kunde sitta och äta vår lunch.

Data: Distans-40,3 km. Snittfart-14,7 km/h. Tid på cykeln: 2 timmar och 44 minuter.
2000-07-18 tisdag 20ºC Mulet Fjellerup – Hadsund
Kvällsmat vid tältet

Kvällsmat vid tältet

Mulet väder och ganska kallt mest hela dagen. Vi fick mycket motvind på oss och Monica tyckte det blev tungt. Mycket backigt, några riktigt branta och långa men mest korta backar, upp, ner, upp, ner…. Även denna dag hade vi en mil i början på en stor väg utan cykelbana eller vägren. Inte lika mycket trafik som gårdagen. Därefter har vi följt cykelrute 5. En kort färjetur kostade 30 Dkr. I Hadsund fick vi plats på en liten, enkel campingplats. Campingavgift 92 Dkr. Vi hade bitvis följe med ett danskt par som också skulle hit. Vi åt varsin rejäl pastarätt på en pizzeria på kvällen. Monica: Suck.

Data: Distans-59,0 km. Snittfart-13,0 km/h. Tid på cykeln: 4 timmar och 31 minuter.
2000-07-19 onsdag 23ºC Sol Hadsund – Hou
Monicas cykel

Monicas cykel

Kom iväg som vanligt strax efter 10. Vi följde troget Østkustruten (Rute 5). De första milen var fantastiska, på en gammal banvall, med vinden i ryggen och morgonens dimmoln som skingrades. Därefter ett par partier med grusväg i anslutning till ett stort mossområde. Danska grusvägar är inget kul. Löst grus eller sand med stora stenar i. Hade det inte varit för dessa avsnitt hade dagens snittfart varit betydligt högre. När vi kom ner till havet tog vi lunchpaus. Sedan gick färden norrut utefter kusten. Dels på vanliga vägar och dels på cykelbanor parallellt med dessa. Vi passerade Limfjorden på färja och i Hals, efter färjan, åt vi varsin stor ’Gammeldafs Is’, tre kulor glass och massor med ’Skum’. Sista biten till Hou gick som en dans. Vi fick plats på en enkel campingplats och hann gå en promenad till havet, sola en stund och handla en enkel kvällsmåltid. Monica: En härlig cykeldag. Så stark och duktig man känner sig när man har vinden i ryggen och bara susar fram.

Data: Distans-53,3 km. Snittfart-13,9 km/h. Tid på cykeln: 3 timmar och 50 minuter.
2000-07-20 torsdag 22ºC Mulet – Sol Hou – Sæby
Bland stockrosorna i Säby

Bland stockrosorna i Sæby

Vi kom iväg redan strax efter nio. Dagens etapp var lättcyklad, vinden snett bakifrån för det mesta. Som vanligt hade vi gjort kaffe på morgonen och köpt med wienerbröd. Vi kom fram till Sæby vid halvtvåtiden. Satte oss på en bänk och åt en enkel smörgåslunch. Fyra km norr om Sæby tog vi in på en stor campingplats. Så långt hade vädret varit mulet men nu klarnade det upp och blev mycket varmt. Vi gick ner till stranden och solade någon timma. Handlade lite, duschade och cyklade sedan tillbaka in till Sæby. Tog en promenad vid ån och på den gamla huvudgatan. Åt sedan en god middag på restaurang ’Kattegatt’. Monica åt soppa och fylld rödspätta och jag wienerschnitzel. Jätteportioner. En stor Fadøl till och kaffe efter. Dagsetappen var 43,9 km och sedan tillkom 8 km t.o.r Sæby, utan packning, på kvällen. Campingavgift 118 Dkr. Monica: Vi börjar lära oss det här livet nu, att cykla och campa tillsammans. Kanske har jag redan fått lite mer muskler.

Data: Distans-51,9 km. Snittfart-14,9 km/h. Tid på cykeln: 3 timmar och 28 minuter.
2000-07-21 fredag 21ºC Växlande Sæby – Hindås
Det strävsamma paret

Det strävsamma paret

Vi sov båda ganska oroligt sista tältnatten och var uppe vid 7-tiden. Sedvanlig packning komplicerades av att vi skulle få med vinet vi köpt samt ha sådant tillgängligt som behövdes på båten. Vi kom iväg ca 9.30. Svår motvind mot Fredrikshavn men vägen var bra med egen cykelbana. Drygt en mil blev det. Körde fram till Stena för att köpa biljett till 12-båten men allt var slutsålt för hela dagen. Vi lyckades få en ’chans’-plats och kom med 12-båten ändå! Puh!!. Resan gick bra. Vi åt en stadig middag och handlade lite i butiken. I Göteborg hade det regnat men klarnade upp. Cykeln var tungt lastad nu. I grusbacken upp mot Delsjön fick jag leda cykeln men annars gick det bra att cykla. Monica tyckte att det var tungt sista dagen, backarna och vinden gjorde att hon fick kämpa. Gick ofta. Vi köpte en glass i Landvetter. Kom hem strax före åtta. Monica: Trött, trött. Skönt med den egna duschen – utan myntautomat.

Data: Distans-48,4 km. Snittfart-12,0 km/h. Tid på cykeln: 4 timmar och 2 minuter.